Nieuws;December 2012

 

Na een aantal mislukte nestjes en nestjes met heel weinig rittens (en dan ook nog de verkeerde geslachten) sinds de zomervakantie, zijn er nu 3 nesten tegelijk geboren.

Linea is een meisje uit een particulier nest. Een super mooi getekende japanner, die ik gewoon niet kon weerstaan. Haar stamboom is erg kort (niet bijgehouden door de ‘fokker’), maar ik heb het risico toch genomen. Ze is al wat aan de oude kant voor een eerste nestje, maar dat is expres gedaan, dan kon ik wat beter de (toekomstige)conditie inschatten en mocht er iets verkeerd zitten in haar lijn, dan heb ik niet al 3 generaties ratten zitten uit deze lijn.

Vader van dit nest is Aloha, een am.blauwe wavy japanner. Dat we voor japanner gaan met dit nest mag duidelijk zijn ;-)

6 rittens leverde de combinatie op, mooi klein nest, ideaal als testnest voor een nieuwe lijn

.

Het 2de nest is van Nena, met als man McCoy. Nena is een softie qua karakter, McCoy is wat pittig. Hopelijk hebben de rittens van beide evenveel mee. Dit nest is volledig met stamboom, een erg lange stamboom zelfs en ze stammen allemaal uit mijn eigen lijnen van oorsprong (sommige via Tsjechiesche of Poolse ratten die ook van oorsprong uit mijn lijnen komen (helaas zitten mijn lijnen ondertussen over heel Europa, dat krijg je na 17 jaar fokken).

Bij dit nest gaat het vooral om de kleur, ik wil weer terug naar blauwtinten, zodat ik mijn ratterynaam weer wat eer aandoe. Ook ben ik langzaamaan alle buitenlandse invloeden weer uit mijn lijnen aan het fokken, het heeft de ‘kwaliteit’van mijn ratten niet in het voordeel beinvloed namelijk.

 

Nest 3 zit op de kinderboerderij. Qwilnie’s nest wordt begeleid door een stagiaire die voor haar opleiding met dieren moet fokken. Als dat dan moet, dan liever met een nest dat al gepland staat (mijn mening, ik houd niet van dat lukraak dieren bij elkaar gooien wat op veel dierenopleidingen voor deze opdracht wordt gedaan, waar blijven die jongen? Ik heb wel een idee natuurlijk, men leert er ook over reptielen.....)

Qwilnie is een siamees meiske, haar man is Isidore, een agouti dumbo (en een mooie vind ik zelf) Qwilnie heet zo omdat ze nooit gepakt wilde worden toen ze jonger was. Grappig genoeg sloeg dat gedrag ineens om toen ze tegen de 6 maanden liep, nu staat ze vooraan als de kooi open gaat.

Isidore is een lekkere beer van een rat, wil niet opgepakt worden (piept soms als een muisje), maar als je dat toch doet, zit hij binnen een paar tellen te knarsen en ploppen op je schouder ;-) Mafketel!

Hopelijk blijft dit ook een klein nestje, want Nena heeft er minstens 10 (ze wil niet van haar nest af, dus tellen zat er nog niet in na 1 dag)

Ik hoop ze binnenkort allemaal te zien, ook die van Qwilnie, want ik zit nog even thuis met ziekenverlof...

 

Dan hebben we een ‘bonus’gekregen......via de dierenambulance werden op dekinderboerderij 2 rittens binnen gebracht (een dag na elkaar en 1 week later nog een volwassen man)...op straat gevonden.

Gelukkig wilde 1 van mijn wachtende klantjes deze meisjes wel nemen. Na ruim een week werden er echter ineens tepetjes zichtbaar bij de meisjes en dat betekend maar 1 ding...Drachtig!

Het toekomstige baasje werd op de hoogte gebracht en kreeg de keus voorgelegd; wachten op deze dametjes tot zij hun nest hebben grootgebracht of wachten op rittens uit 1 van de nesten. Na een bezoek hier thuis (met moeder) en een blik op de dames en heel even vasthouden, werd unaniem door moeder en dochter besloten.om op deze tienermoedertjes te wachten. Niet vreemd, want ze zijn echt super lief en erg tam vanaf dag 1. Waarom iemand deze beestjes buiten heeft gezet is mij een raadsel (hoe haal je het überhaupt in je hoofd?)

 

Met zoveel nestjes is het een geluk dat ik thuis zit ;-) Voor de ratten dan, want zelf ben ik er minder gelukkig bij. Gelukkig heb ik erg fijne collega’s/vriendinnen, die met de rattery helpen, anders zou ik het even niet volhouden.

 

De kinderboerderij is weer verbouwd, niet het gebouw aan de buitenkant, maar binnenkant en terrein hebben een metamorfose gehad. Officieus is het ook geen kinderboerderij meer, maar een Huisdierencentrum. Geen vee meer dus, alleen huisdieren en vooral veel knaagdieren, konijnen en kippen.

De opvang wordt door stichting Bedenk geregeld en zij zorgen ook via fondsen en acties dat er geld is om alle projecten te financieren, want in deze tijd van bezuinigen is het voor NME Ter Kleef ook niet meer volledig te betalen.

Als er dus een vacature in je rattenkooi ontstaat of je houd 1 konijn over, denk dan even aan de dieren in de opvang, er zijn er nog zoveel die een nieuw plekje zoeken!

www.stichtingbedenk.nl  zegt het voort ;-)